ZVEZA ZA RAZVOJ ROMSKE MANJŠINE PREPOROD IN ZSR MS ORGANIZIRALA NA PUŠČI KOSTANJEV PIKNIK ZA OTROKE VRTCA ROMANO IN NJIHOVE STARŠE

 

 

19. 10. 2016, Pušča

Projektne aktivnosti na operaciji »Kultura v turizmu« so predvidene za usposabljanja ranljivih skupin. Ena izmed teh skupin so tudi Romi. Je pa dejstvo, da so najtežje dosegljiva skupina, ravno zaradi svoje specifike in nemotiviranosti, razen tega pa žal nekateri še vedno ne gledajo na znanje kot vrednoto. Zato smo se v Zavodu za socialni razvoj odločili, da organiziramo kostanjev piknik v romskem naselju Pušča, kjer živi približno 700 Romov. V sproščenem vzdušju želimo pridobiti čim več zainteresiranih oseb, ki bi bili pripravljeni aktivno sodelovati na projektu, poleg tega pa želimo ljudi osveščati o pomembnosti vseh novo pridobljenih znanj in izkušenj, še posebej, če jih je možno pridobiti brezplačno. Pri delu z Romi je najbolj učinkovit individualni pristop, katerega se poslužujemo tudi v Zavodu za socialni razvoj. Za peko kostanjev je poskrbel Rom, ki je poleg tega še gluhonem.

 

Kostanjev piknik smo izpeljali v sodelovanju s partnersko Zvezo z razvoj romske manjšine Preporod in z Vrtcem Romano, ki deluje na Pušči že več kot 50 let in trenutno vključuje le romske otroke, 24 malčkov od 2-6 let. Kostanje smo pekli pred večnamensko dvorano na Pušči, kjer so se otrokom pridružili tudi starši in stari starši. Prisotnih je bilo 15 odraslih Romov in vsi otroci ter vzgojiteljice – skupaj okrog 50 ljudi. Odrasle Rome smo seznanili z vsebino in potekom delavnic, 5 udeleženk pa je izrazilo željo za vključitev v usposabljanja.