KULTURNO-UMETNIŠKO IN TURISTIČNO OBARVAN SOBOTNI DAN NA STROKOVNI EKSKURZIJI V MARIBORU

posted in: ZSR | 0

Maribor, 17.12.2016

V soboto, 17.12.2016 smo se ob 8.15 na Avtobusni postaji v Murski Soboti zbrali vsi, ki smo se želeli napolniti z ustvarjalno energijo in sobotni dan preživeti na način pridobivanja novih znanj in izkušenj na terenu s pridihom kulturno-umetniškega in turističnega udejstvovanja. Strokovno ekskurzijo je organiziral Zavod za socialni razvoj Murska Sobota, so.p., izvajalec projekta Kultura v turizmu v sklopu usposabljanj, ki so predvidena na operaciji.

KAJ JE ZAJEMAL PROGRAM?

  • Predstavitev in vodeni ogled Lutkovnega gledališča Maribor

Na tej delavnici smo imeli možnost vpogleda v delovanje in življenje lutkovnega gledališča, nastanek in zgodovinsko ozadje le-tega, predstavljeni so nam bili vsi uprizoritveni in delovni prostori v gledališču, repertoar predstav ter ogled razstav v razstavnih prostorih. Po ogledu smo prišli do bogatega spoznanja: nikoli nismo prestari za lutke!

  • Vodeni ogled s predstavitvijo skupnostnih prostorov GT22, Vetrinjskega dvora in delavnica soustvarjanja radijske oddaje

GT22 je inter(trans)disciplinarni laboratorij, ki povezuje umetnost, kulturo, urbane športe in življenje. Z vodeno predstavitvijo smo si podrobneje ogledali skupnostne prostore in se seznanili z njihovim namenom in delovanjem. Razkazali so nam razstaviščni prostor, Intimni oder, Fotografski muzej Modrinjak, Foto temnico Mišnica, knjižnico, Skate rampo, YourUp radio, Black box.

V sklopu te delavnice smo se sprehodili tudi do Vetrinjskega dvora, ki je večnamenski prireditveni, razstavni in produkcijski prostor, namenjen izvajanju programov nevladnih kulturnih organizacij, kjer so potekale Sladke urice ustvarjanja. Poudarek delavnic je bil na izdelavi izdelkov domače obrti in rokodelstva.

Kako ustvariti domačo radijsko oddajo v dnevni sobi in katero opremo rabimo, da obdelamo zvočni zapis, preden ga spustimo v radijski eter, smo se z aktivnim vključevanjem in vodenjem oddaje imeli priložnost seznaniti na delavnici ustvarjanja radijske oddaje.

  • Nabiranje dobrih praks z vodenim ogledom socialnih podjetij v Mariboru

Bistvo socialnega podjetništva je, da se na trg dela vrnejo dolgotrajno brezposelne osebe. V okviru ogleda socialnih podjetij v Mariboru smo se seznanili z njihovimi aktivnostmi in dejavnostmi, s katerimi se ukvarjajo. Poleg tega, da ustvarjajo nova delovna mesta za dolgotrajne brezposelne iz ranljivih skupin, delujejo še na področjih ponovne uporabe, recikliranja in izdelovanja izdelkov, ki so povezani z etnološkimi značilnostmi pokrajine s sodobnim pridihom in hkrati uporabni. V ta namen smo si ogledali socialna podjetja Kooperativa Pri Damah, ARTmijeMAR, Zadrugo Bikelab, Ropotarnico, Smetko, Reisefiber biro, Tkalko in Salon uporabnih umetnosti.

  • Ogled slovenskega dokumentarnega filma Kleščar in intervju z glavnim igralcem Aljošem Trnovšek –

V skupnostnih prostorih GT22 je na intimnem odru potekala projekcija in ogled slovenskega dokumentarnega filma Kleščar, v katerem igralec Aljoša Trnovšek predstavlja osrednji in glavni lik Dušana Vaupotiča – Duleta, ki je po izgubi službe v mariborski Metalni kot nekvalificirani predsedniški kandidat kandidiral na predsedniških volitvah.

Kako pa se moramo pripraviti na izvedbo intervjuja, katera vprašanja bomo zastavili gostu, pa smo bili deležni v drugem delu delavnice, ko se nam je pridružil gost večera, Aljoša Trnovšek. V zastavljanje vprašanj, naslovljena na igralca, so se aktivno vključevali tudi naši udeleženci.