Tan kre Müjre

posted in: ZSR | 0

Fotozgodba o pokrajini ob Muri

Prekmurje je majhna dežela v najlepšem delčku sveta, kjer se prepletajo kulture, navade in običaji številnih tukaj živečih narodov in narodnosti.

A poznate to pesem?

V našen kraji je lipou, malo brejg je malo dou, tan kre Müjre je ravnica, ge nan valovi pšenica.

To seveda ni pšenica, ampak ajda, vsestransko uporabna, jedilna in zdravilna, ki se na mala vrata spet v Pomurje vrača. In ta košček sveta je pred 100 leti postal del Slovenije. Ga poznate? Ste se že peljali čez most na Muri? Ko sedimo ob Ljubljanici in pijemo kavo s prijatelji, znanci, velikokrat slišim – joj kako ste pa vi daleč! Morda res, pravim, ampak razdalja je enaka v obe smeri! Veste, kaj zamujate? Enkratna doživetja, ki si jih lahko pričarate kar tako, na enodnevnem izletu, čez vikend, v počitnicah ali na dopustu! Lahko se greste romantiko, kvalitetno preživite čas s svojimi otroci, imate rekreativni odklop ali se enostavno razvajate.

Pokrajino lahko raziskujete po dolgem in počez tudi peš ali s kolesom. Na Goričkem priporočam električnega 🙂

Ko pa ste zvečer prijetno utrujeni, paše še malo namakanja v termalni vodi, ki je imamo v naših koncih na pretek. Ste že vsaj malo radovedni?  Odlično, kajti zdaj se komaj začne – zgodba o ljudeh, ki živijo in ustvarjajo v pokrajini ob Muri namreč. Naravna in kulturna dediščina je vrednost, ki se je moramo zavedati vsi in mora nam biti dovolj dragocena, da jo ohranjamo, negujemo in tkemo vezi med generacijami.

Sonaravno kmetijstvo, lokalna kulinarika, naravna gradnja, izdelki iz naravnih materialov – to je le nekaj področij, ki so prežeta z bogatim znanjem naših prednikov.

Pokrajina ob Muri leži na obeh straneh reke – na levem in desnem bregu. Govorim o Pomurju, kamor poleg Prekmurja sodi tudi Prlekija in Radgonski kot. In če želite ljudem, ki jih imate radi, podariti najboljše, jim podarite Pomurje! Kako, sprašujete?

Z MURSKIMI KRONAMI!

Ne veste kaj so Murske krone?

To so odlični ponudniki še bolj odličnih produktov in storitev, ki ustvarjajo v pokrajini ob Muri.

Istočasno so to DARILNI BONI, ki jih lahko vnovčite trenutno pri 28 lokalnih ponudnikih, ki spoštujejo naravno in kulturno dediščino in jim je mar!

Zdaj vas pa zanima, kje jih lahko dobite!

Naročite jih na spletni strani www.murskekrone.si in vam jih pošljemo na dom.

Po novem jih je možno kupiti TUDI V LJUBLJANI (poleg Figovca), v Odgovorni trgovini Natura, na Gosposvetski 7, kjer svoje izdelke prodajamo socialna podjetja iz vse Slovenije.

Naš slogan je #KUPUJEM ODGOVORNO!

Postanite odgovorni kupec tudi vi!